Тъжна вест

Уважаеми колеги,

С прискърбие споделяме новината, че вчера, 19.01.2024 ни напусна българският композитор, педагог, общественик и политик , проф. ГЕОРГИ КОСТОВ.
Български хоров съюз изказва искрени съболезнования на семейството и близките му:

ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН АДРЕС

От името на Управителния съвет и всички членове на Българския хоров съюз изказвам най-искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на професор Георги Костов!

Във всяка страна живеят хора, с които жителите ѝ се гордеят! Радват се на успехите им и разказват за тях. Така името им се носи от уста на уста, от село на село и от град на град! Такъв човек остава завинаги в спомените на хората. Особено ако е отдавал себе си, сърцето си и живота си на всички!

Професор Костов бе достоен човек, роден да помага на хората, обществото и културата. Завършва Българската държавна консерватория с композиция при проф. Панчо Владигеров през 1966 г.  и веднага започва преподавателската си дейност Специализира в Московската консерватория. През 1977г. става доцент, а от 1985 г. е професор по хармония и композиция. От 1989г. до 2008 г. е ректор на висшето училище. В периода 1995 – 1996 г.. е  министър на културата на република България.

Носител на орден „Стара планина“, отличието „Златен век“  – огърлие и Голямата награда „Златен век“ на Министерството на културата . Лауреат е на награди от конкурси в  Париж, Берлин, Хелзинки, Тренто, „Червеният карамфил“ – Сочи, „Сладкопойна чучулига“, „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“,  радиоконкурс „Пролет“ – България.

Професор Георги Костов е автор на музикално – сценични произведения, творби за симфоничен, духов и струнен оркестър, камерна музика. Написал е повече от 1000 детвки, хорови и забани песни. Неговите „Песни за животните“, „Детство мое“, „Деца на света“ и много други добиват широка популярност и до днес са неизменно в репертоара на най – добрите български детски хорове.

Почивай в мир!

Дълбок поклон пред паметта ти!

Славил Димитров

Председател на Български хоров съюз