Елеонора Христова

Член на Управителния съвет на БХС

Елеонора Христова

Член на Управителния съвет на БХС

Телефон: 0879639631

Email: hristova.el.cond@gmail.com

Регион: Благоевград, Перник, Кюстендил, София, София - област

„Вярвам, че всеки човек има свое призвание и мисля, че това на нас, музикантите, е да вдъхновяваме като разкриваме необятния свят на музиката.“

Елеонора Христова е родена в морския град Каварна, където живее до 11-годишна, когато се мести в София и завършва езикова гимназия. Уроците по пиано започват от 6-годишна възраст, а с нотите борави още преди да се е научила да чете и пише. Детската й мечта е да стане пианистка, но с годините открива, че музиката е всеобхватна и пожелава да я опознае повече. Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ е мястото, където открива себе си като хоров диригент, а вокалната ансамблова работа я завладява напълно. Паралелно с тази специалност завършва и Тонрежисура, а музикалните ангажименти започват още докато е ученичка, когато бива избрана за неколкократен стипендиант на фондация „Комунитас“ с профил Музика. Учи пиано при проф. Ростислав Йовчев.

„Винаги съм чувствала, че животът ми ще е изпълнен с музика. Интересите ми в различни области никога не са превишавали любовта към музиката и мисля, че до момента не съм се подвела – тя винаги е била мой водач, стимул, моя опора и най-голямата ми утеха. Тя е начин на живот – или поне моя.“

В периода 2015 – 2020 г. Елеонора работи с някои от най-елитните български хорови състави (СКХ „Васил Арнаудов“, НФХ „Светослав Обретенов“, хора на Класик ФМ), а през 2016 г. е поканена за диригент на Детския радиохор. Участва в международни майсторски класове и хорови сесии, сътрудничи в хорови предавания и уърк-шопове, от 2017 г. е официален член на Европейската хорова асоциация, а през 2018 г. специализира в Италия.
Към момента, Елеонора е в процес на създаване на свой хоров състав, работи със Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, където развива платформа за обучение по западна музика. За своя най-престижна работа понастоящем тя счита участието си в Придворен хор към Руската църква „Св. Николай Мирликийски“.

През 2021 г. печели конкурс за Майсторски клас към Националната хорова академия в Мусква, Русия, и е гост – диригент на първото му издание. Поканена е да вземе участие във второто издание, както и да подготви самостоятелен концерт за българска музика с вокален ансамбъл „Ариеле“, Москва. От началото на 2022 г. работи като вокален педагог към частнен музикален център, където създава и вокален ансамбъл за най-малките. Работата с гласове в критичния период на мутацията при младежите силно я интригува, което води до множество проучвания в областта и поставя началото на нейният докторантски труд.

През 2021 г. става член на Управителния съвет на Българския хоров съюз и е отговорник за хоровите събития в Югозападен регион.