Ганчо Ганчев

Заместник-председател на Управителния съвет на БХС

Ганчо Ганчев

Заместник-председател на Управителния съвет на БХС

Телефон: 0889919426

Email: ggganchev@abv.bg

Регион: Северна България

Ръководител и диригент на Варненска детско-юношеска опера, Диригент на Варненски камерен оркестър, Ganchev – Bend,  Артистичен секретар на Международен майски хоров конкурс проф. Георги Димитров, Гл. експерт Оркестри и ансамбли в дирекция Култура и духовно развитие – Община  Варна. Заместник председател на на Български хоров съюз.

Роден е на 13.07.1963г в гр. Дулово – област Русе, където живее до завършване на средното си образование. От 1985г. се премества в гр. Пловдив. Завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – специалност Музикална педагогика. По късно завършва и се дипломира със втора специалност – Оркестрово и оперно дирижиране.

От 1990 година живее и работи в гр. Варна, България.

Той е един от хората, които възстановяват традициите на детската опера в града. Диригент е на Варненска детско-юношеска опера от 1993 година и неин Главен художествен ръководител от 1998г. През 2004г., под егидата на Дирекция Култура и духовно развитие – Община Варна, създава Варненски камерен оркестър от професионални музиканти от Държавна опера – Варна, който ръководи и в момента. С него участва активно в културния живот на града. Осъществил е над 130 концерта със симфонична, оперна, салонна и модерна музика със световно известни наши и чужди изпълнители /певци и инструменталисти/. През 2012 година създава и ръководи Смесена вокална формация „ИУ-фория” към Икономически университет – Варна.

През 2015г. по идея на диригента Найден Тодоров, заедно със съпругата си Миглена Шишева, създават Детско-юношеска опера в гр. Русе и организират творчески екип от местни професионалисти (съставът е функция на Държавна опера – Русе).

През 2017г. от месец юли до месец октомври е временно изпълняващ длъжността директор на Държавна опера Русе до приключването на провеждащия се конкурс на Министерство на културата.

В творческата си биография има осъществени над 1500 изяви /концерти, спектакли, и разнородни музикални и музикално-сценични продукции/. Оркестрира и аранжира театрална и симфонична музика, камерни пиеси за различни инструментални състави и песни. Има 7 пълни оркестрации на мюзикъли и е диригент – постановчик на повече от 18 мюзикъла.

Работи съвместно с Държавна опера – Варна, Държавна опера – Русе, Американски университет – Благоевград и други институции с които има осъществени много копродукции – мюзикъли, оперети, концерти, образователни спектакли.

През 2009г. инициира музикалните презентации в рамките на Международен театрален фестивал „Варненско лято”. Участва многократно с концерти и спектакли в Международния музикален фестивал „Варненско лято”, Националния фестивал на Оперните театри в гр. Стара Загора, Международния фестивал „Моцартови празници” в Правец и др.

От 2002 година – до момента, заема и длъжността Главен експерт Оркестри и ансамбли  в дирекция Култура и духовно развитие – Община  Варна. Осъществява културни събития включени в календара на дирекцията, грижи се за доброто взаимодействие на съществуващите културни институции, музикални състави и хорови формации в града с общинската администрация, участва в комисии за разпределение на бюджетни средства и др.

Като Артистичен секретар на Международен майски хоров конкурс Проф. Георги Димитров, е отговорен за цялостната художествена и техническа организация на неговите ежегодни издания. Регулира отношенията и отговаря за членството на Конкурса в Европейската асоциация, връчваща Голямата награда на Европа за хорово пеене.

Заместник председател е на управителния съвет на Български хоров съюз.

Концертирал е с различни музикални състави в България, Германия, Австрия, Гърция, Русия, Украйна, Белгия, Холандия, Италия, Канада и други. Има осъществени записи в Българско национално радио, радио Варна и радио CBS – Канада. Многократно е канен за член на жури на международни и национални конкурси.

Носител е на награда „Шофар” за 2010г. в категорията „За етническата толерантност“ връчена му от Организация на евреите в България „Шалом”.

Носител е на „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, връчена му през 2013г. по повод 30 години творческа дейност и 20 години от създаването на Варненска детско-юношеска опера, както и на „Кристално огърлие“, връчено през 2023 г. за цялостен принос към българската музикална култура и 40 години творческа дейност.