Кирил Търпов

Член на Управителния съвет на БХС

Кирил Търпов

Член на Управителния съвет на БХС

Телефон: 0877693137

Email: kiriltarpov@gmail.com

Регион: Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян

Кирил Търпов дебютира като диригент и режисьор на „История на войника“, Стравински. Организира фестивал, „100 години Игор Стравински“.

От 1989 г. се премества в родния си град Пловдив. През 1994 г. учредява Фондация „Музикална младеж“. Ръководи камерните оркестри „Колегиум за камерно изкуство на ХХ век“, „Колегиум Музикум Пловдив“, Камерен оркестър „Музикална младеж“ и др.

От 1999 г. живее и работи в Ню Йорк. Там провежда програми за културен обмен между България и САЩ. Става член на Асоциацията на Американските Хорови Диригенти и реализира идеята си за българо-американски форум на изкуствата „Фестивал на светлината“. От 2003 г. организира Фестивал на българското изкуство и култура „Български сезони в Ню Йорк. Основава камерния оркестър „Младите солисти на Ню Йорк“, който прераства във Фондация „Камерно общество „Младите солисти на Ню Йорк“

Работи като преподавател и диригент в системата на „Charter Schools” на САЩ. През 2014 – 2015 г. е диригент на оркестъра на трупата „Шен Юн. От септември 2016 г. се завръща в България, възстановява и работи като диригент на Хорова школа „Свиленград“.

По негова идея от 2019 година в Свиленград се провежда Фестивал за детска песен “ Нека пеем заедно“ .

Основната цел на фестивала е съхранение и разпространение на песни за деца от български композитори.