Славил Димитров

Председател на Управителния съвет на БХС

Славил Димитров

Председател на Управителния съвет на БХС

Телефон: 0876198224

Email: slavild@gmail.com

Славил Димитров започва музикалното си образование при Росица Михайлова в Шумен. По същото време е вече хорист в детския хор „Бодра песен“ с диригент проф. Венета Вичева.

В Природо-математическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен, където учи е и корепетитор хора. А през 1999 година го дирижира на Националните ученически хорови празници „Добри Войников“ в Шумен.

В същото време започва да посещава уроци по композиция при проф. Ал. Райчев и става участник в експерименталния клас по композиция на проф. Г. Успенский към Държавната консерватория в Одеса.

Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност “Хорово дирижиране” през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и със специалност „Оперно и оркестрово дирижиране” при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе.

От началото на 1992 година е хормайстор на Академичния хор при Студентски дом –  София, а от 1994 до 1998 година негов Главен диригент.

По покана на Станислав Ушев, малко преди дипломирането си, започва работа като диригент в Държавна филхармония Шумен, където 10 години е диригент.

През 2006 година създава хор „Симеонис“ в Шумен, чийто Главен художествен ръководител е и до днес.

През 2007 година печели конкурс за диригент на хора към Националната опера и балет, София, като наследява емблематичния хоров директор Христо Казанджиев.

Важен период в творческия път на Славил Димитров е назначаването му за Главен диригент Оперна дейност към ОФД Русе. Заедно с това, той ръководи и Хор „Дунавски звуци“, който е не само неизменна част от музикалния живот в Русе, но и сътрудничи при постановките на редица оперни и кантатно-ораториални заглавия.

В периода 2012 – 2014 година е поканен за Хоров директор на Държавна опера и балет – Измир, Турция, а от 2013 година е диригент на оркестъра. По същото време започва да преподава в Университета Яшар в Измир, където създава специалност „Хорово дирижиране“, първа и единствена по рода си в Република Турция.

Гост диригент е на Симфонични оркестри и Оперни театри в България, Гърция, Италия, Германия, Сърбия, Турция, Япония.

От юни 2015 г. диригент на Националния филхармоничен хор „Св. Обретенов“ при Софийската филхармония. В момента е диригент и на Младежка филхармония „София“, и Младежката хорова капела при НМУ „Любомир Пипков“. От октомври 2018 г. е Председател на Българския хоров съюз.