Еврохор 2024

Място: Варна, Созопол и София

Дати: 04 Юли - 17 Юли 2024

Диригент: Марко Амхерд, Донка Митева

Преоткрийте Европа чрез хоровото пеене – EuroChoir е уникално хорово събитие, което се организира от Европейската хорова асоциация всяка година в различна държава. Иницииран от AGEC през 1982 г., Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на няколко концерта. Този специален хоров проект има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа.

Домакин на Еврохор 2024 година ще бъде България. Организатори на събитието са Европейската хорова асоциация, съвместно с Български хоров съюз.

Еврохорът ще се проведе в периода 4-17 юли във Варна, Созопол и София. Предвидени са три концерта в рамките на фестивалите „Варненско лято“, Младежки арт фестивал „Солинария“ и „Софийски музикални седмици“.

Повече информация и всички условия за кандидатстване може да откриете на официалния сайт на Европейската хорова асоциация.

Диригенти

МАРКО АМХЕРД учи дирижиране, орган и икономика в Цюрих, Фрайбург и Тулуза. Той е артистичен директор на фестивала в Давос и на Швейцарски вокален консорт, също така дирижира няколко ансамбъла в района на Цюрих. През 2024 г. той ще си сътрудничи с Цюрихската опера, Фрайбургски бароков оркестър и Певческата академия в Цюрих.

Репертоарът му се фокусира върху вокалната и органова музика на Бах, Шютц и Регер, както и композиции от 20-ти и 21-ви век. Марко Амхерд печели награди на множество международни конкурси (включително конкурса на Бах във Висбаден, конкурса Силберман във Фрайберг, конкурса на Курт Бослер във Фрайбург и конкурса Менделсон в Арау). От 2016 г. до 2018 г. е стипендиант на Форума за дирижиране на Германския музикален съвет.

Обединяването на музика, литература и социално значими теми е особено близо до сърцето на Марко Амхерд. Така неговите концертни програми винаги следват обща нишка, разказвайки драматични, хумористични, както и сериозни истории.

 

Донка Митева учи хорово дирижиране в Националната музикална академия в София и оркестрово дирижиране в Robert Schumann Hochschule в Дюселдорф. Работила е с множество ансамбли в Германия, Дания, Естония, Чехия, Унгария, Португалия, Южна Африка, Панама, Китай и др.

Донка е отличена с 1-ва награда на 7-ми Международен конкурс за млади диригенти в Санкт Петербург и 3-та награда на 5-ти Международен диригентски конкурса за дирижиране Jeunesse Musicales в Букурещ.

2007-2011 г. е диригент и директор на хора в Държавната опера в Мюнстер, Германия, а през 2011 г. е назначена за артистичен директор и диригент на Collegium Musicum Berlin.

Тя също така преподава дирижиране от 2019 г. в Университета по изкуства в Берлин. Мисия за Донка е да предлага насоки и подкрепа на млади хорови и оркестрови диригенти, като им дава възможности да работят редовно с Collegium Musicum Berlin Ensembles.
През годините Донка Митева е била част от Европейския младежки хор, Световния младежки хор и Европейския камерен хор, поради което е изключително развълнувана, че ще бъде сред водещите диригенти на проекта EuroChoir 2024, чийто домакин е нейната родина България.

Видео поток