Камерен хор „Ирина Щиглич“ – София

Камерен хор „Ирина Щиглич“

Камерен хор „Ирина Щиглич“ е младежки смесен състав с главен диригент и художествен ръководител – Марина Колева, пианист – Светлин Христов. Хорът има за цел да развива българския талант и любов към хоровото изкуство сред младежи на възраст 16-35 г., да поддържа българските хорови традиции, като същевременно въвежда съвременните тенденции в хоровото пеене. В подготовката на репертоара и вокалната работа често се използват методи като: body percussion, мизансцени и хореографии.

Репертоарът на Камерен хор „Ирина Щиглич“ през годините включва творби на български и чуждестранни композитори от Ренесанса до съвременността. Благодарение на топлата закрила на читалище „Славянска беседа 1880“, Камерен хор „Ирина Щиглич“ има възможност да провежда регулярно своите репетиции. Той е осъществявал концертни турнета из страната и чужбина и е участвал в международни хорови фестивали и конкурси.

Марина Петрова Колева

От 2019 г. до този момент диригент и художествен ръководител на хора е Марина Колева. Хорът става смесен младежки състав в началото на 2020 г. и към екипа се присъединява пианистът Светлин Христов. Вокален педагог с епизодично включване е мецосопраното Галя Павлова.

Някои от последните концерти и участия на хора са: