Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов

Първият български хор е основан в град Свищов през 1868 г.от Янко Мустаков – учител,  всестранно надарен музикант и общественик.През 1934 г. хорът приема името Народен хор „Янко Мустаков“ – като израз на почит към личността и делото на своя основател.

През годините е ръководен от плеяда изтъкнати диригенти като Янко Мустаков, Янко Чакалов, Иван Лозанов, Слави Драганов, Любомир Павлов,  Тодор Кабакчиев, Елизабет Людмилова.

Хор „Янко Мустаков“ е удостоен с най-високото българско отличие в областта на културата – орден „Кирил и Методий“ I степен. Осъществил е радио и телевизионни продукции с БНР и БНТ.

Хорът е участвал в редица български и международни хорови фестивали и конкурси. Носител е на две първи и три втори награди от конкурси в Полхайм – Германия(1988) и Кантонигрос – Испания(1990);  Специалната награда на Събора на крайдунавските градове в Силистра(1992).

Изнасял е концерти в Унгария, Гърция, Украйна, Италия, Турция, Франция. Участвал е в хорови фестивали в Гърция, Сърбия, Черна гора, Албания, Турция, България.

От 1982 г. хорът е домакин на Хорови празници, носещи името на Янко Мустаков.

Настоящ диригент на хора е Веселина Митева  –  възпитаник на хоровата школа „Дружна песен“ – Сливен, завършва НУМСИ – Бургас с пиано и ДМА „Панчо Владигеров“ – София със специалност хорово дирижиране. По време на следването си започва практика като хорист, а по-късно и помощник-диригент в хора към църквата „Св.Седмочисленици“ – София. От 1995 г. до 1998 г. е диригент на Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов и автор на първата „История на Първия български хор“. До 2020 г. живее и работи в ОАЕ като преподавател по пиано и теория на музиката, организатор в различни сфери на изкуството. Един от основателите на българското неделно училище в Абу Даби.  След завръщането си и понастоящем работи като асистент-режисьор в Държавна опера – Русе. Отново поема диригентския пост в Първи български хор от 2024 година.