Смесен хор „Славянско единство“ – Горна Оряховица

1894 г. – Първи църковен хор „Славянско единство“ с диригент Борис Пилатов – начало на хоровото дело в Горна Оряховица

1924 г. – Съставът става читалищен и обогатява репертоара си със светска музика.

Успехите на хора, родени от таланта и трудолюбието на всички певци и ръководители, подкрепени от община и спонсори, са показателите за големия творчески потенциал и реализираните възможности, получили признание у нас и в Европа.

Награди: съставът е лауреат на всички национални фестивали, носител на 18 международни отличия и орден „Кирил и Методий” – ІІ степен. Етапни моменти се явяват призовите места от конкурсите в Ланголен – Великобритания, Монтрьо – Швейцария, Фивицано – Италия, Превеза – Гърция, Тонен – Холандия и др. Като признателност за постигнатото Д. Копринкова е удостоена със званието „почетен гражданин” на Г. Оряховица от 2009 г. През 2012 г. е наградена със Златна лира от СБМТД. През 2019 г. хорът получава Златна лира по повод 125-годишния си юбилей, а Д. Копринкова – Кристално колие.

Репертоарът на хор „Славянско единство” включва различни стилове – от източноправославна и католическа духовна музика до госпъл, спиричуъли и фолклорни обработки. Хорът е изпълнявал с оркестрите на Добрич, Разград, В. Търново, Еннепетал и по-крупни произведения като: А. Вивалди – Меса „Глория”, Фр. Шуберт – Меса сол мажор, К. Сен-Санс – „Коледна оратория”.

През школата на „Славянско единство” преминават 17 деца, които завършват висше музикално образование и професионално се занимават с музика. Сред тях се открояват Росен Кръстев – солист на операта в Брауншвайг (Германия), Илия Илиев – бас, Мариан Костадинов – баритон и др.

Записи в: Радио София, Кьолн, Би Би Си, Белград, Шабле – Монтрьо, TV ORF 2.

Хорът има два издадени компактдиска, продуцирани през 2000 и 2008 г.

Отзиви:„Пътят на хора – това е историята на хоровото дело на Горна Оряховица. „Славянско единство” извоюва своето място между най-добрите български хорово-изпълнителски колективи и спечели уважението на приятелите на хоровата песен. Неговият ръководител – Донка Копринкова се нарежда между най-талантливите диригенти в страната.”

проф. Васил Арнаудов

„Няма съмнение, че високото певческо изкуство е основният аргумент в концертната дейност на хор „Славянско единство”. Щастлив съм от съвместния ни творчески контакт на голямата европейска хорова сцена. Суперлативи за диригентския талант на Донка Копринкова и комплименти за изпълнителите от всички формации на хора.”

проф. д-р на изк. Филип Павлов – композитор и пианист

Новата история на хор „Славянско единство” се свързва с името на Донка Копринкова, която води състава от 1965 г. (с двугодишна пауза) до днес. Безупречният ѝ професионализъм, широката ѝ музикална култура, отдадеността ѝ към хоровото дело продължават школата на учителите ѝ проф. Димитър Русков и проф. Васил Арнаудов и през годините утвърждават името на хора като фактор в национален и международен мащаб.Донка Копринкова се дипломира в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” през 1965 година. Учи дирижиране при професор Димитър Русков и специализира при професор Васил Арнаудов, който я формира като диригент.

Вече 55 години Маестро Донка Копринкова е главен художествен ръководител и диригент на хор “Славянско единство”. Успехите на хора на национални и европейски сцени са свидетелство за таланта, трудолюбието и големия ѝ творчески потенциал, които превръщат името ѝ в един от символите на българското хорово изкуство. През 2009 г. Донка Копринкова е удостоена със званието почетен гражданин на Горна Оряховица. През 2012 г. е наградена с диплом за най-добър диригент на международния хоров фестивал и конкурс в Анталия, Турция.

За 70 годишния ѝ юбилей и 50 години творческа дейност е наградена със „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци, а за 125-годишния юбилей на хора – с „Кристално огърлие“ и орден „Св. св. Кирил и Методий“ ІІ степен.