Софийски дамски интернационален хор

Софийският дамски интернационален хор е основан през 2010 година, като възможност за не говорещи български дами да споделят любовта си към хоровото пеене. В годините участничките представляват над 17 различни държави, обединяващ език е английския. Хорът е камерен, съставът варира всяка година, поради мобилността на хористите, с голямо концертно портфолио. Концертните изяви на хора обхващат участия в благотворителни събития на Американското, английското, немското посолство и други посолства, в благотворителните базари на IWC ( International Women’s Club), концерти в католическата катедрала в София, в англиканската църква в столицата, в Англо-Американското училище в Панчарево, в American Corner Library, в културния дом на Красно село, Немския базар и на много други събития и форуми. Репертоарът е многообразен – от госпел, мюзикъл, мадригали, барокова музика до интернационален фолклор и съвременни автори. Основател, диригент и художествен ръководител е Даниела Желязкова.

Даниела Желязкова е завършила Държавна музикална акадмия със специалност хорово дирижиране. От 1995 година се устновява в Торонто, Канада, където през 2000 се запознава с метода на Орф и специализира в Кралската консерватория в Торонто. Като ревностен поддръжник на метода Орф-Шулверк ,Даниела неколкократно е помагала за създаването на програма „Орф” в различни институции и училища, както в Канада, така и в София, където живее от 2007 година.

В професионалната си биография Даниела е преподавала музика във френския лицей „Виктор Юго“, София, френска детска градина „ Малкият принц“ в Драгалевци, в музей-къща „Панчо Владигеров“, София, Орф програма в английското училище “Helen Doron”и“ Montesori“  детски градини

В момента е музикален директор и ръководител на детска вокална група „Смърфчета“ в София, диригент на Софийски дамски интернационален хор, преподава пиано и вокална техника в студиото си в кв. Борово. Преподава музика за малки в детски център „Всезнайко“ в София. От 8 години води Орф музикалната програма в детска къща „Montessori Children’s house”.