Хор „Бодра смяна“ – София

Бодра смяна

Хор „Бодра смяна“ е създаден през 1946 година. Всъщност „Бодра смяна“ е не просто наследник, но и пряк продължител на „Софийските славейчета“ (чийто кръстник е маестро Добри Христов), без прекъсване и при пълна приемственост.

Създател на „Бодра смяна“ е диригентът и музикален педагог Бончо Бочев. Той и води състава до 1975 година. Под негово ръководство хорът получава световното си признание. Турнетата и световните награди са само материален израз на възхищението на публиката. Репертоарния акцент се поставя върху творчеството на българските композитори – Георги Димитров, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Тодор Попов. Лиляна Бочева продължава достойно делото на своя баща. Под нейно ръководство хор „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите детски хорове в България и в света. Изпълняват се произведения на Кл. Монтеверди, Дж. Перголези, К. Орф, Г. Малер, Б. Бритън, П. Ебен, В. Тормис, Иван Спасов, Ивелин Димитров, Красимир Кюркчийски и други.

Александър Кочков

Александър Кочков е диригент на хор „Бодра смяна“ от септември 2010 г. Той завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Георги Робев. Бил е хормайстор и диригент на различни хорове и вокални формации.

От 1999 г. до 2005 г. заедно със Зоя Видас ръководи хора на Музикално-певческа школа „Добри Христов” към НДД.

Преподавател е по пиано в НДД. От 2002 до 2007 г. дирижира Камерен хор „Акцент”, с който участва в много фестивали и печели сребърен медал на конкурса „Musica sacra” – Прага, 2003.

Под негово ръководство хор „Бодра смяна” участва в постановката на „Бохеми” в Софийската опера, концерти на НДД заедно с Филхармония „Пионер”, фестивали за православна музика, преглед „Нова българска музика” на Съюза на българските композитори`2012 г., „България пее“ през 2016 г. и много други.