Детски хор „Орфей”

Орфей

Детски хор „Орфей” е създаден през 1977 година. Основна цел на формацията е да открива талантливи деца и да развива певческите им заложби. Хорът е единствен детски хор, носител на званието „Представителен” за България в цялата Хасковска област. Репертоарът на формацията е много разнообразен.

За 40 годишното си съществувание хорът е изнася над 650 концерта в страната и чужбина, като е осъществява турнета в цяла Европа. Съставът е партньор на China Soong Ching Ling Foundation and  China Soong Ching Ling Science and Cultire Center for Young People, Китай и представител на България във фестивалите, организирани от фондацията.

Орфейци са носители на награди от наши и международни конкурси и фестивали във Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, Несебър и София. Ежегоден участват във фестивала за духовни песни и църковнославянски песнопения „Осанна във висините“ – София, Международен фестивал „Млади таланти’ – София  и ММФ „Свети Влас“.

Детски хор „Орфей” е носител на „Златна значка” на Българския хоров съюз, „Сребърна лира” от Съюз на музикалните и танцови дейци в България, а за 40 годишнината бе удостоен и със „Златна лира” на СМТДБ.

Елена Шопова

Елена Цветкова е възпитаник на АМТИИ – Пловдив, от класа по хорово дирижиране на доц. Крикор Четинян, носител на „Златна значка“ на БХС, „Златна лира” на СМТДБ. Под нейно ръководство съставът печели награди на конкурси в Превеза, Москва, Пловдив, Панагюрище, Несебър и София. От 2018 година Елена Цветкова е член на УС на БХС.