Хор на варненските момчета и младежи при хорова школа „Проф. М. Чонев“

Хорът на Варненските момчета и младежи е създаден през 1969 г. от проф.Марин  Чонев-(1932-2012) – дългогодишен  главен диригент на хора.

Хорът включва около 100 момчета и младежи на възраст от 5 до 25 години .Дейността му се осъществява с подкрепата на Дирекция’’Култура и духовно развитие’’ – Община Варна.

През своята 53 годишна история   хорът  е носител на призови награди от международни конкурси, почетни дипломи от престижни  фестивали в България, Европа и Америка:

–  Лауреатско звание и златни медали от Републикански фестивали , Голямата награда – Рощок, Германия/1980/, Почетен диплом и Отличие от Световния фестивал на момчешките хорове – Познан,Полша/1982/, Специалната награда – Делфи,Гърция/1994/

– Почетни дипломи и отличия от: Асоциацията на Американските хорови диригенти /1996,2004/; “Европа Кантат“ – Бон /2013/ ;  Европейска Хорова Федерация за участие в Европейския Парламент  /2014/;  Международен хоров фестивал ‘‘  Ангели на мира‘‘-Виена, Австрия, /2016/ , Международен музикален фестивал-Тоскана/2018/.

Хорът е осъществил  концертни турнета в Полша Германия, Гърция, Франция, Швейцария, Белгия, Австрия, Люксембург, Италия, Америка.

Многобройни са концертните изяви на Състава в престижни национални форуми: ММФ‘‘Варненско лято‘‘, ММХ конкурс  Варна, ‘‘Софийски музикални седмици‘‘, Панорама на българското хорово изкуство, Първи Международен Великденски фестивал, Фестивал на коледната и новогодишна песен,гр.Хасково, Първи Международен фестивал на момчешките хорове,гр.София 2022, Детският хор на България и други.

Хорът на варненските момчета и младежи е удостоен с ‘‘НАГРАДА ВАРНА‘‘/2015/ “ГОЛЯМАТА НАГРАДА ВАРНА“/2019/ Златна Лира и Кристална лира- награда на публиката/2019/ за ярки постижения в областта на хоровото изкуство и 50 годишния му юбилей.

Хорът на варненските момчета и младежи има реализирани 6 компактдиска,както и записи в Белгийското национално радио, Швейцарското радио Шабле, радио Варна, Българско Национално радио.

Репертоарът на хора включва акапелни произведения от всички стилове и епохи, както и кантатно-ораториални творби.Специално място в концертните програми заемат източно-православните песнопения и българския фолклор,както и авторски творби.

Дарина Кроснева завършва хорово дирижиране в ДМА ‘‘Проф. П. Владигеров‘‘. София. От 43 години е диригент на Хора на Варненските момчета и младежи. Носител на  престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали. Носител на Специална награда и Първа награда за мъжки хор – Монтрьо, Швейцария. Концертира с голям успех в България, Европа и САЩ. Осъществява записи в Белгийското национално радио, радио „Шабле“ – Швейцария, БНР, радио Варна. От 1981 до 1985 е Главен диригент на Женски хор на медицинските работници към ПДК. Носител на златен медал с хора. Носител на „Сребърна Лира“ „Златна Лира“  и Кристално Огърлие от СБМТД за високи художествени постижения и дългогодишна творческа дейност, Награда „Златен Век“ на Министерството на Културата и Почетна Грамота за цялостен принос в развитието на хоровото изкуство и българската култура.Член на жури в международни  конкурси. Дългогодишен член на Организационния комитет на ММХК „Проф. Г. Димитров“. Председател на Диригентски колегиум – Варна при БХС.