Хор „Свети Георги Победоносец“ – Русе

Хор Свети Георги Победоносец

Хорът е създаден на 1 ноември 1993 г. в град Русе от диригента Мина Влайкова. Хористите му са от различни училища. През 2001-2006г. хорът е студия към Оперно-филхармонично дружество Русе. Участва в оперни спектакли, кантатно-ораториални произведения, концерти с русенска филхармония, самостоятелни концерти, явява се на конкурси, фестивали.

От 2008г., до днес, е към ОМД Русе. Хорът поддържа богат репертоар, в който винаги присъства източно-православна музика. Носител е на 6 златни медала, грамоти, дипломи, плакети от републикански и международни участия, две специални награди от министъра на отбраната на България, Второ място в Неерпелт, Белгия, специалната награда от фестивала „Бидгошчки музикални импресии” Полша, и специалната награда на журито „Поезия в музика” от “Seghizzi Гориция, Италия.

Концертни турнета: гр. Гюргево-Румъния, Будапеща-Унгария, Линц-Австрия, Солун-Гърция, Германия и Белгия, Полша и навсякъде се радва на овациите на публиката. От 2012 г. Хор „Св. Георги Пoбедоносец” е инициатор и основен организатор на фестивала „Хорова среща Св. Георги Победоносец Русе”.

Мина Влайкова

Мина Влайкова е родена в Добрич. Там учи в математическа гимназия, пее в световно известния детски хор на Захари Медникаров, изучава пиано, солфеж, хармония. Завършва музикалната академия в Пловдив.
От 1980 до 1987 г. е диригент в хоровата школа на З. Медникаров, където създава и хор на момчетата. Паралелно е главен диригент на смесен хор „Черноморски звуци”, Балчик.
В интервала 1991-2001 е помощник-диригент в смесен хор „Дунавски звуци” в гр. Русе.
1993 г. основава хор на русенските момчета „Свети Георги Победоносец”. От 2001г., с хор Св. Георги основават студия към Държавна опера Русе. През 2006-2008 г. Хорът се води към военен клуб Русе.
От 2008 г. до настоящия момент, г-жа Влайкова е диригент на формациите на Детско-младежки хор ,,Св. Георги Победоносец” към Общински младежки дом гр. Русе.