Хоровата школа на Свиленград

ХШ Свиленград

В началото на Септември, 2016та година бивши хористи от Хоровата школа на Свиленград (създадена през 1985г.), заедно с техния диригент Кирил Търпов решават да възстановят традицията на хоровото пеене в града. Първата репетиция е на 4ти Октомври 2016та.

През 2018 е създаден и Хор на малките – деца от Първи до Четвърти клас от училищата в Свиленград. Формацията бързо набира скорост. Участва във фестивали в Хасково, Варна и Свиленград. От началото на сезон 2019/2020 са създадени всички секции на Хоровата школа, нужни за нейната работа. Кръгът се затваря със Смесен хор „Свиленград“.

През тези години Детския хор е участвал с успех на Фестивалите „Национален фестивал на коледната и новогодишна песен“, Хасково 2018, 2019 „Фестивал на детските и младежки хорове“, Варна 2019, 2020 и е изнесъл голям брой самостоятелни концерти из общината и извън нея. В репертоара си Хоровата школа има произведения от различни епохи и жанрове.

Хоровата школа е организатор и домакин на Фестивалите „Нека пеем заедно“ и „Хорове във поп и рок“.

Кирил Търпов

Кирил Търпов дебютира като диригент и режисьор на „История на войника“, Стравински. Организира фестивал, „100 години Игор Стравински“.

От 1989 г. се премества в родния си град Пловдив. През 1994 г. учредява Фондация „Музикална младеж“. Ръководи камерните оркестри „Колегиум за камерно изкуство на ХХ век“, „Колегиум Музикум Пловдив“, Камерен оркестър „Музикална младеж“, и др.

От 1999 г. живее и работи в Ню Йорк. Там провежда програми за културен обмен между България и САЩ. Става член на Асоциацията на Американските Хорови Диригенти и реализира идеята си за българо-американски форум на изкуствата „Фестивал на светлината“. От 2003 организира Фестивал на българското изкуство и култура „Български сезони в Ню Йорк. Основава камерния оркестър „Младите солисти на Ню Йорк“, който прераства във Фондация „Камерно общество „Младите солисти на Ню Йорк“

Работи като преподавател и диригент в системата на „Charter Schools” на САЩ. През 2014 – 2015 е диригент на оркестъра на трупата „Шен Юн. От септември 2016г. се завръща в България, възстановява и работи като диригент на Хорова школа „Свиленград“.