Джулия Узунова

Джулия Узунова е родена през 1993 г. в град Смолян, завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив със специалности „Педагогика на обучението по музика” (бакалавър) със специален предмет “пиано” при доц. Малина Малинова и „Хорово дирижиране” (магистър) в класа по хорово дирижиране на доц. д-р В. Гелева.

Джулия е носител на академични награди „Проф. Асен Диамандиев”, носител на първа награда в X-то издание на Национален приз „Студент на годината” – категория „Педагогически науки”, носител на първа награда от IV Студентски конкурс за диригенти „Златна палка” гр. Шумен, носител на награда за “Млад диригент” на Втори фестивал на детската песен “Нека пеем заедно” гр. Свиленград и носител на награда за “Най-добър млад учител за 2020 година” гр. Пловдив.

От 2017 г. е част от екипа на хор „Детска китка“ при ЦПЛР – ОДК Пловдив. Понастоящем работи като диригент на стажантски състав на хора и хормайстор на другите състави. Дирижира множество концерти с подготвителен и стажантски състав. Като хормайстор се гордее със златния медал на концертен състав под диригенството на Яна Делирадева на 9-ия Световен хоров фестивал на мира във Виена през 2018 година.

Участва в майсторски класове за хорови диригенти под ръководството на Маестро Крикор Четинян, Кръстин Настев, Фрийдер Берниус, Сергей Павлов, както и в майсторски класове по класическо пеене, водени от доц. Лилия Илиева.

Като хорист в Академичен камерен хор „Гаудеамус” с диригент проф. В. Гелева, е била част от множество турнета, конкурси, концерти и фестивали.

Два пъти взема участие с доклади в “Пролетни научни четения”, които се провеждат ежегодно в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”.

Към този момент специализира класическо пеене при доц. Лилия Илиева и клавирен съпровод при доц. д-р Зорница Петрова в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”.

От 2021 г. е редовен докторант по хорово дирижиране в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.