Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ – Шумен

Choir Veneta Vicheva

Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ е създаден през 2020 година в град Шумен, като почти всички хористи са напусналите същата година с името Смесен хор „Родни звуци“, който се води към първото шуменско читалище, но поради юридически причини се налага смяна на името. Този хор, със своите певци, корепетитор и диригент са същинския състав на „Родни звуци“, който именитата шуменка проф. Венета Вичева води до висините на хоровото изкуство. Именно в нейна чест всички се обединяват хорът да носи нейното име. Една част от хористите са отдали целия си живот в пеене, именно под диригентството на проф. Вичева. Така, може да се каже, че Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ е наследник на традициите, които се поставят през XIX век в град Шумен, които хористите, корепетитора Жанета Кацарова, и самата проф. Вичева налагат и утвърждават в шуменското хорово изкуство. Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ е съставен от над 50 жени и мъже с различни професии и възраст, обединени от хоровата песен.

Хорът е носител на Втора награда на Националния православен фестивал „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Попово – 2021 год. и Специалната награда на Сдружение за фолклор „Цветница“, 2021 год., които са първите отличия за състава.

Корепетитор е Жанета Кацарова – изтъкнат клавирен педагог с множество отличия от национални и световни конкурси. Дългогодишен преподавател по пиано в ШУ „Еп. К. Преславски“ и СУ „С. Доброплодни“. Жанета Кацарова работи над 35 години като корепетитор  на Хор „Родни звуци“.

hristo-atanasov

Христо Атанасов, възпитаник на проф. Венета Вичева и доц. Юлияна Панова, посещава майсторски класове за диригенти на доц. Крикор Четинян.

Работи с хористите от Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ още в Хор „Родни звуци“, от 2015 г., а от 2013 г. е диригент на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ в град Шумен.  Често може да се чуе партньорството на двата състава в най-различни мероприятия.

През февруари 2020 год. Христо Атанасов защити докторска степен в ШУ „Еп. К. Преславски“.