Университетски хор „Фолк-джаз формация“ – София

Университетският смесен хор „Фолк-джаз формация“ на Нов български университет е оригинален вокален състав, изпълняващ многогласна акапелна музика. Създаден е по идея на доц. д-р Георги Петков през 2002 г., в началото като малка експериментална вокална формация с основен репертоар – авторски произведения, написани от нейния създател. Това е единственият по рода си Студентски смесен хор, изпълняващ авторска музика с подчертано българско звучене, съчетаващо жанровата музикална хибридност, характерна за постмодернизма в съвременната световна музикална култура. В него са обединени усилията на студенти от различни програми и департаменти на НБУ от идеята за един нов прочит на българския музикален фолклор чрез средствата на хоровото изкуство. Основният репертоар, който изпълнява хорът, е в стил Фолк-джаз, написани от Георги Петков, от където и произлиза името на хора. Факта, че хорът има собствен  репертоар и оригинален стилов облик го прави неповторим и неподражаем. В репертоара на хора присъстват и произведения за класически хор от автори като: Леополд Моцарт, Хенри Милсби,  Добри Христов, Милчо Левиев, Симо Лазаров и др.

Фолк-джаз формацията на НБУ участва в десетки продукции на националните медии БНТ, БТВ, БНР и др. Издадени са две CD-та – „Хоровото многогласие между сакралното и фолклорното” и Ораторията на Симо Лазаров „Божественото начало” в хоров аранжимент и под диригенството на Георги Петков. Хорът е носител на няколко първи и специални награди, лауреат на международни фестивали и конкурси.

Университетският хор „Фолк-джаз формация“ поставя началото на хоровата традиция в Нов български университет. За 20 години през състава са преминали обучението си над 600 студенти от различни специалности. Хорът е активен участник в мащабни наши и международни проекти в парньорство  и съвместни изпълнения с хорове от Сърбия и Германия.

Създателят на Университетски смесен хор “Фолк-джаз формация” на НБУ доц. д-р Георги Петков е преподавател в департамент Музика на НБУ, утвърден диригент и композитор на международната сцена с над 900 концерта у нас и чужбина, над 300 заглавия на композиции. Доц. д-р Петков е автор на музика, аранжименти и диригент на десетки международни музикални проекти.

От 1999 of 2018г.е диригент на световноизвестния хор „Български гласове – АНГЕЛИТЕ“. Основател на многогласния Народен хор на НМУ „Л. Пипков“, създател и ръководител на Вокално трио „Евридика“ и камерен народен хор „Нови български гласове“, с които стават носители на ГРАМИ 2018.