Вокален ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас

Vocal Ensemble "Fortissimo"

Вокален ансамбъл “Фортисимо” е създаден в края на 2014г. в град Бургас.

Ансамбълът печели обичта на публиката с хомогенно и експресивно звучене, спятост и красива визия. Носител е на първи места и Гран при на национални и международни конкурси, победител в телевизионния проект „Игра на хорове“ в предаването „Шоуто на Слави“. Връх в кратката биография на ансамбъла са I награда в категория „Камерни хорове” и Наградата на Български хоров съюз на XXXVIII на Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, златен медал и победител в категория „Камерни хорове и ансамбли“ и Голямата награда на „Гран при на нациите“ в същата категория на Европейски хорови игри и Гран при на нациите в Рига – Латвия 2017г., двете най – големи награди – I-ва награда на официалното жури и Наградата на публиката на националния песенен конкурс „Бургас и морето“ 2017г. и 2021г. През 2018 Вокален ансамбъл „Фортисимо“ участва в Световни хорови игри в Южна Африка, където печели два златни медала и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли“, както и през 2019 се завръща с два златни медала от „Гран при на нациите“ в Гьотеборг – Швеция. Участва във финала на Европейския хоров конкурс „Let The Peoples Sing” – Барселона – Испания 2019. През 2020г. печели  златен медал на Rimini International Choral Competition, както и  златни медали и победители в категория на  Rovdo International Choral Competition – Беларус 2021, World Choir Festival – Хонг Конг 2021, World Piece Choral Festival – Австрия 2021 и много други.

Vocal-Ensemble-Fortissimo-2

Има издадени два самостоятелни албума, първият от които включва жанрово разнообразни произведения, а вторият  “Имам в сърцето си музика” – акапелни произведения. Изнася с голям успех самостоятелни концерти в Шрусбъри – Англия, Антверпен – Белгия, Пасау и Мюнхен – Германия, както и в много градове в България. Носител на престижната награда „Ансамбъл на годината –  2018“ на Българско национално радио.

В репертоара на ансамбъла са включени авторски обработки на различни по стил и жанр произведения – класическа музика, фолклор, българска и световна поп и рок музика.

Милена Добрева

Милена Добрева завършва СМУ – Бургас, АМТИИ – Пловдив, Поп и джаз пеене – НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Музикални медийни технологии и тонрежисура на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

Учител по пеене и пиано в СУ „Димчо Дебелянов“ и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас. Диригент е и на смесен хор „Родна песен“, Бургас.

Създател и ръководител на ВФ „Морски песъчинки“ – носител на призови места в национални и международни конкурси и фестивали. Записва и издава 4 самостоятелни албума на формацията, както и един на създадения и ръководен от нея Вокален ансамбъл „Фортисимо“.

Композитор и аранжор на популярни и детски песни, наградени на Национален конкурс „Бургас и морето“ и Национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“.

Носител на Първа награда на конкурса  „Учител на годината” на Република България, престижната награда „Бург на годината“, както и наградата „Проф. В. Вичева“, Шумен.

Завършила е Майсторски клас за хорови диригенти с ръководител Фрийдер Берниус.

Основател и диригент на Вокален ансамбъл „Фортисимо“.